slik-blir-du-klar-for-tur_vitaepro_1322x562-min (1).jpg

Slik blir du klar til høstens turer

Den norske fjellheimen slutter aldri å imponere. Høye topper og dype daler, blågrønne innsjøer og fargerik natur. Opplevelser som bringer en nærmere naturen gir minner man bærer med seg hele livet.

Tid i naturen – en gave til deg selv

Ved å tilbringe tid i naturen opplever vi økt ro, fokus og velvære. Det er ingen tvil om at naturen har en stor betydning for vår helse. Det gjelder uansett om du driver med skogsbading, går en tur på fjellet eller plukker bær i skogen.

Ut på tur?

Høsten er kanskje den fineste tiden på fjellet. Da er det bare å pakke tursekken, snøre skoene og komme seg ut til fjells.

Helhetsopplevelsen av turen, enten det er en tur på fjellet eller en tur i nabolaget, blir bedre når kroppen spiller på lag, derfor bør man investere tid i å forberede kroppen og gjøre seg klar til turen.

Både dagsturer, lengre vandringer og toppturer er aktiviteter for kroppen som krever både balanse, muskelstyrke og kondisjon.

Her har vi samlet noen tips til opptrening slik at du får en bedre opplevelse av turen.

Slik gjør du kroppen klar for langtur

  • Utholdenhet: Gå gradvis lengre turer i gradvis tyngre terreng for å bygge utholdenhet. Å gå raske bakkeintervaller er en fin måte å trene seg opp på.
  • Knær: Lengre turer utsetter knærne for ensidig belastning. Invester tid i korte turer og trapp opp gradvis. Tren på å gå med sekk og øk tyngden gradvis. Da gjør du kroppen klar for lengre etapper med tyngre belastning. Du kan også prøve å gå med staver - de kan nemlig avlaste knærne, spesielt i nedoverbakker, og er bra for ryggen.
  • Legger, lår- og setemuskulatur: Styrke i beina er viktig både for bratte opp- og nedstigninger, samt for balansen generelt. Gode basisøvelser som knebøy, utfall og legghev hjelper til å bygge styrke for lengre turer, noe som også er viktig for å avlaste knærne. 
  • Rygg: Bruk en sekk som passer deg og kroppen din. Sekken bør ha justeringsmuligheter for å kunne balansere den riktig og fordele tyngden. Sekken skal sitte på ryggen din, ikke henge. Mesteparten av vekten skal være på hoftene hvor vi tåler mest belastning, og ikke på skuldrene. Riktig vektfordeling gir et lavere tyngdepunkt og derfor bedre balanse. Skal du gå med en tung ryggsekk, tren på å bære tungt på ryggen. En god øvelse er å gå turer med sekk fylt med noen vannflasker. Blir det for tungt, kan du tømme ut litt vann.

Sist, men ikke minst: se din egen begrensning og velg tur etter form. Ikke legg ut på lengre og tøffere turer enn du er sikker på at du vil klare.

God tur!